Úvod / Clanek / Další úspěch žaloby proti územnímu rozhodnutí OD Kaufland

Další úspěch žaloby proti územnímu rozhodnutí OD Kaufland

V úterý 26. července 2018 rozhodl Krajský soud v Ostravě o zrušení platnosti územního rozhodnutí OD Kaufland vydaného Krajským úřadem Zlínského kraje.

Ve stejné věci již jednou rozhodl v roce 2016 stejně, tedy že zrušil platnost územního rozhodnutí, čímž zablokoval proces vydání stavebního povolení. Tehdejší rozhodnutí se přiklánělo na naši stranu s odůvodněním, že nebylo uspokojivě vysvětlěno, proč je možné pro matematické modelování rozptylové studie stavby posuzované v Rožnově použít data ze Zlína.

Po formálním doplnění spisu o odborné stanovisko, které potvrzovalo legalitu takového postupu, Krajský úřad toto územní rozhodnutí vydal znovu. Podstata problému tím podle našeho názoru nebyla vyřešena, a tak jsme za podpory místních obchodníků, obyvatel a ve spolupráci s advokátní kanceláří Frank Bold napadli koncem července 2017 i toto rozhodnutí. Soud přiznal naší žalobě odkladný účinek, čímž zastavil probíhající stavební řízení a nyní opět rozhodl v náš prospěch.

Z vyjádření Krajského soudu v Ostravě přímo při jednání vyplývá, že soud považuje postup Krajského úřadu za velmi zúžené chápání prvního rozsudku a pro zrušení platnosti územního rozhodnutí argumentuje nedávným judikátem Nejvyššího správního soudu, který považuje takto zpracované rozptylové studie za neakceptovatelné. Podrobnosti zatím neznáme, čekáme na písemné vyhotovení rozsudku, které bude obsahovat podrobné odůvodnění.

Štítky: